Thursday, March 17, 2011

Donut lembut dan gebu

Harini saya ingin berkongsi cara membuat donut yang lembut dan gebu.
setelah membuat bacaan2 dan carian dengan encik Google, saya mendapati terdapat beberapa bahan digunakan untuk melembutkan tekstur donut.

1) tepung protein tinggi/ tepung roti
2) bread improver
3) doh softener
4) water roux
5) tepung naik sendiri
6) teknik menguli yang betul (uli sampai doh betul2 elastik)

resepi untuk membuat donut adalah sama saja. bahan asasnya ialah tepung, yis, mentega/ minyak/ shortening, gula, sedikit garam, telur (optional)
bahan2 yang tersenarai di atas ialah bahan yang melembutkan lagi tekstur donut. tapi kalau tak letak pun, donut tetap jadi jugak.. dengan hanya bahan2 asas tersebut dan teknik membancuh, menguli dan memerap yang betul.

terdapat juga petua2 tertentu bagi melembutkan donut anda iaitu:

1) uli mesti sampai doh elastik.. terutamanya bila guna tepung high protein (tepung roti) kebiasaanya, saya uli lama2 Smpai doh betul2 elastic.

Inilah rupa doh yg telan diuli dgn Betul . Tapi mcmni hanya boleh dapat bila kita guna tepung high protein ya.. Nanti hasilnya donut kita sgtlah gebu..mcm donut big Apple tu..hihi

ok.. setakat ini dahulu.. kbai..